уторак, 17. март 2020.

Мали Радојица-народна епска песма


Тurski osvajači smatrali su naše pretke za niža bića koja su stvorena samo da služe i robuju. Za vreme robovanja pod Turcima naši preci bili su ekonomski izrabljivani i politički unazađivani. Turčin je mogao da ubije „rajetina“ kad-god to hoće, a da za to nikom ne odgovara. Naši preci morali su da argatuju za Turke, da plaćaju razne poreze od kojih je bio najteži danak u krvi (odvođenje muške dece od 10— 13 godina).Zbog preteškog ekonomskog i političkog izrabljivanja u mnogim krajevima naše domovine javljaju se hajduci kao zaštitnici i osvetnici naroda. Hajduci su u zasedama sačekivali turske osvajače, otimali opljačkano blago, oslobađali pohvatano roblje i svetili se turskim osvajačima za počinjena nedela.
„Borbe i osvete hajduka krepile su moralne snage naroda, jačale nacionalnu svest i održavale veru u pobedu.“
Najpoznatije pesme o hajducima jesu: Starina Novak i knez Bogosav, Stari Vujadin, Mali Radojica, Bajo Pivljanin i beg Ljubović, Grujica i paša sa Zagorja i druge.
U pesmama ovog ciklusa govori se o odmetanju hajduka u goru, odnosima među hajducima, druželjublju, jatacima, pobedama i porazima, tamnovanju i pogibijama.
Hajduci su bili u borbi plahoviti, lukavi, nemilosrdni prema turskim osvajačima. Inače, hajduci su prema svojima i prema „raji“ bili nežni i dobri.

Pesma Mali Radojica prikazuje čvrstinu i postojanost hajduka. Nikakvi svirepi postupci prema zarobljenom hajduku nisu mogli slomiti veru u pobedu. Mali Radojica je izdržao vatru na prsima, zmiju u nedrima i klince pod noktima. Činjenica, pak, da nije mogao da se uzdrži pred devojačkom lepotom, dokazuje da je nepoznati stvaralac imao razvijen pesnički talenat.

Osnovni motiv

Može se reći da je osnovni motiv ove pesme hrabrost i izdržljivost glavnog junaka i njegova želja da nadmudri Turke, kako bi spasao svoje prijatelje.
Mali Radojica

Analiza pesme ” Mali Radojica “

Epska narodna pesma ” Mali Radojica ” opisuje srpskog hajduka, koji je bio izuzetno izdržljiv i rešen da pomogne svojim saborcima, a zarad toga je bio spreman na najveće žrtve. Kompozicija ove pesme je uobičajena za epske narodne pesme. U njoj se izdvajaju: početak, zaplet, vrhunac, rasplet i epilog.
Analiza ove pesme treba da počne od ciklusa kome pripada. A to je vrlo važno i za vaš sastav za pismeni na temu ove pesme. Hajdučki ciklus epskih narodnih pesama je, kao i uskočki za osnovnu temu imao junaštvo pojedinaca. Gotovo svima njima su, često pripisivane i nadljudske moći, što se vidi i u ovoj pesmi. Mali Radojica je izdržao sve, ali jedino nije mogao da odoli lepoti Hajkune đevojke.
Pesma počinje stilskom figurom, poznatom kao slovenska antiteza, u kojoj se narodni pevač prvo pita:
Mili bože, čuda golemoga,
ja li grmi, ja l’ se zemlja trese,
ja se bije more o mramorje,
ja se biju na Popina vile?
Potom sledi negacija odgovora:
Niti grmi, nit se zemlja trese,
nit se bije more o mramorje,
ni se biju na Popina vile;
I na kraju pravi odgovor:
već pucaju na Zadru topovi,
šenluk čini aga Bećir-aga,
uhvatio Malog Radojicu,
pa ga meće na dno u tavnicu.
Analiza dalje prelazi na zaplet pesme ” Mali Radojica “, a to je trenutak kada glavni junak odlučuje da pobegne iz zatvora, kako b ispasao sebe i svoje saborce. Odlučuje da se napravi kao da je mrtav, ne bi li nadmudrio Turke. Međutim, žena Bećir-age mu ne veruje i odlučuje da ga stavi na muke, kako bi dokazala da je Mali Radojica živ.
Vrhunac radnje epska narodna pesma ” Mali Radojica ” dostiže u trenutku kada počinje mučenje hajduka, koje postepeno postaje sve teže i teže, kada se javla stilska figura poznata kao gradacija. Prvo mu lože vatru na grudima, satim mu stavljaju zmiju na grudi, pa zakivaju klince ispod noktiju. I za kraj, kao najteže mučenje Bećiraginica dovodi Hajkunu devojku da igra pred hajdukom, jer niko nije mogao da odoli njenoj lepoti.
Analiza pesme dalje ide prema raspletu radnje, kada Hajkuna devojka spašava Malog Radojicu. Videvši da se njegove oči pomeraju, ona mu prekriva lice svojom maramom i tako mu pomaže da se ne otkrije njegova prevara.
Epska pesma ” Mali Radojica ” se završava srećno: hajduk beži, spašava saborce, sveti se onima koji su ga mučili i ženi se Hajkunom đevojkom.
Pažljiva analiza pesme ” Mali Radojica ” jasno pokazuje da je narodni pevač previše naglasio neke osobine ovog hajduka. Međutim, takve su epske narodne pesme ovog ciklusa, u većini slučajeva. Uz to, jasno je da su neki događaji i izmišljeni, jer je jednostavno bilo nemoguće da se neka Turkinja uda za Srbina tada, a uz to još i pokrsti.
DOMAĆI ZADATAK:

1,Kako se zove stilska figura kojom počinje pesma?Od koliko se ona delova sastoji?
2. Koje još stilske figure zapažaš u pesmi?
3. Napiši kratak sastav o Malom Radojici  (karakterne osobine, po čemu se razlikuje od Bećir-age,kako se ponaša kad ugleda Hajkunu, kakav utisak ovaj hajduk ostavlja na tebe, da li je opravdano poneo epitet najpoznatijeg srpskog hajduka..)
Srećan rad vam želim!




Нема коментара:

Постави коментар

Врста и служба речи- вежбање

Вежбање 5